Salin käyttöaste juuri nyt:

Rauta on ihmiselle välttämätöntä!

Rauta auttaa muun muassa vähentämään väsymystä ja uupumusta, sekä edistää normaalia punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista. Käytännössä raudanpuute voi aiheuttaa esimerkiksi jatkuvaa väsymystä, voimattomuutta, päänsärkyjä ja yleistä suorituskyvyn laskua.

Raudan määrää elimistössä voidaan mitata verikokeissa hemoglobiini- ja ferritiiniarvojen kautta. Onkin suositeltavaa aina mittauttaa omat rauta-arvonsa ennen rautavalmisteen käyttöönottoa.

    • Raudan saantisuositus on naisille korkeampi kuin miehille.

    • Raudan parhaat lähteet ruokavaliosta ovat maksa, liha ja täysjyväviljavalmisteet.

    • Raudan puute on anemian yleisin syy.

 

Rauta, ferritiini ja hemoglobiini

Raudan tehtävä on osallistua hapen kuljetukseen punaisten verisolujen hemoglobiinin rakenneosana. Vaikeassa raudanpuutteessa veren hemoglobiini vähenee, eli kehittyy anemia.

Hemoglobiinin viitearvot:
Naiset: 117–155 g/l
Miehet: 134–167 g/l

Lievempi raudanpuute voidaan todeta verikokeella ferritiinin eli varastoraudan niukkuutena.

Ferritiiniä sanotaan varastoraudaksi, koska sitä ei vielä ole kuljetettu luuytimeen, jossa punasolujen rakennus tapahtuu. Kyseessä on siis sananmukaisesti varasto, joka pitää huolta siitä, että raudanpuutetta ei pääsisi kehittymään.

Ferritiinin viitearvot vaihtelevat laboratoriosta riippuen, mutta aikuisilla naisilla viitearvot liikkuvat välillä 10/20-150 µg/l ja miehillä välillä 28/30-400 µg/l.

Jos ferritiinipitoisuus on alle 30 mg/l, se on aina merkki raudanpuutteesta, vaikka hemoglobiinimittaus ja muu punainen verenkuva antaisivat normaaleja lukemia.

Tulehduksellinen sairaus voi naamioida ferritiinin korkeaksi, vaikka henkilö todellisuudessa kärsisi raudan puutteesta. Ferritiinin normaalit viitearvot eivät pädekään kroonisissa tulehdussairauksissa, kuten reuman tai suolistosairauden kohdalla.

Raudanpuutteen/matalan ferritiinin oireita ovat mm. väsymys, huimaus, kalpeus, päänsärky, heikentynyt yleiskunto sekä hengästyminen, hermostuneisuus, keskittymiskyvyn puute, ihon kuivuminen, kynsien halkeileminen, huulten ahavoituminen, hiustenlähtö, levottomat jalat, palan tunne kurkussa ja kilpirauhasen vajaatoiminnan tyyppiset oireet.

Kuulostaako tutulta? Tee itsellesi palvelus ja käy mittauttamassa rauta-arvosi! Se on helppoa ja mittauksiin pääsee ilman lääkärin lähetettä.

Yhteistyössä: @puhdistamo