Salin käyttöaste juuri nyt:

Mirä Vähäsarja on hyvä esimerkki Prässin harrasteurheilijasta, joka ottaa valmennuksen tosissaan, mutta ei kuitenkaan liian vakavasti. Kohta lääkäriksi valmistuva Mira harjoittelee yksilöllisen vuosiharjoitussuunnitelman mukaan tavoitteenaan olla lajinsa ja pelipaikkansa parhaimmistoa

Mira kerro vähän omasta lajista ja millaisia fyysisiä valmiuksia laji vaatii?

Roller derby on quad-rullaluistimilla pelattava täyskontaktinen joukkuelaji. Nopeatempoinen ja hyvin strateginen peli etenee yksinkertaistettuna näin: Ovaalilla, tasaisella radalla on kaksi joukkuetta, joilla molemmilla on kerrallaan kentällä neljä blokkeria ja yksi pisteentekijä eli jammeri. Jammeri saa joukkueelleen pisteen aina ohittaessaan vastapuolen pelaajan kierroksella. Blokkerit yrittävät estää vastapuolen jammerin kiertämisen ja samalla hyökätä omalle jammerilleen tilaa.
Roller derbyssä pärjää pelin tasosta ja pelipaikastaan riippuen hyvinkin erilaisilla fyysisillä ominaisuuksilla: toisaalta pienikokoinen pelaaja voi pujahtaa nopeasti pienestäkin raosta tai hyödyntää matalaa peliasentoaan monipuolisesti, kun taas toisaalta isokokoinen pelaaja jyrää massallaan. Itse pelaan jammerina Oulu roller derbyn A-joukkueessa Shitty City Rollersissa SM-Cup-tasolla, joten minulta peli vaatii eniten räjähtävyyttä nopeisiin suunnanvaihdoksiin päästäkseni vastapuolen puolustukseen syntyvistä hetkellisistä raoista pujahtamaan ohi. Myös lihasmassa auttaa puskemaan yksin jopa neljän vastapuolen blokkerin muodostaman muurin läpi. Lisäksi tarvin hyvää corea ja tasapainoa vastaanottamaan taklaukset ja pysyäkseni radan rajojen sisällä iskuista huolimatta. Intervallikestävyyttä vaaditaan siten, että jaksaa kaksi minuuttia kerrallaan täysiä 60 minuuttisen pelin alusta loppuun.

Mitä apuja olet saanut valmentautumiseen Prässiltä? Kuinka valmennussuhde on toiminut?

Prässi on suunnitellut fysiikkatreenini alkusyksystä 2015 alkaen. Apu on ollut monin tavoin iso. Ensinnäkin kiireisessä opiskelun ja työn täyttämässä arjessa olisi todella helppo jäädä illalla sohvalle makaamaan, mutta kun treeniohjelma on tehty, tulee salille lähdettyä. Monesti lähtiessä on väsynyt, mutta kotiin palaa henkisesti ja fyysisesti virkistyneenpänä. Olen vähintään yhtä paljon ulkoinen kuin sisäinen motivoituja ja siksi minua auttaa treenaamisessa omien tavoitteiden lisäksi ulkoisena motivaattorina tieto siitä että seuraavalla pt:n tapaamisella täytyy kertoa miten treenit ovat edenneet. Lisäksi Prässin vahva kokemus jääkiekkoilijoiden oheistreenaamisessa on melko suoraan sovellettavissa roller derbyn oheisharjoitteluun ja jokainen saliohjelma on ollut juuri minun tarpeisiin räätälöity lajiani tukemaan. En olisi ikinä osannut itse rakentaa yhtä järkeviä ja monipuolisia ohjelmia kilpailukalenteriini eri kausina sovittaen. Valmennusuhde on toiminut vallan mainiosti: luotan 100% Prässin osaamiseen valmennuksessa, treenari tekee sopivan haastavat ohjelmat, kannustaa ja vaatii paljon, mutta toisaalta ymmärtää ylimääräisen lepopäivän tarpeen silloin kun arkeni ajoittain ylikuormittuu. Tapaamiset noin kuuden viikon välein ovat motivoineet ja rytmittäneet oheisharjoitteluani loistavasti.

Prässi on suunnitellut fysiikkatreenini alkusyksystä 2015 alkaen. Apu on ollut monin tavoin iso. Ensinnäkin kiireisessä opiskelun ja työn täyttämässä arjessa olisi todella helppo jäädä illalla sohvalle makaamaan, mutta kun treeniohjelma on tehty, tulee salille lähdettyä

Kuinka paljon harjoittelet viikossa ja miten huolehdit riittävästä energiansaannista? Mitä ajatuksia ravitsemusohjeet sinussa herättivät?

Treenaan Prässin tekemän oheisharjoitteluohjelman mukaan 3-4 salitreeniä viikottain ja lisäksi hieman kehonhuoltoa ja erillistä keskivartalotreeniä. Roller derbyn luistelutreenejä on 4 kertaa viikossa ja kesäisin 2 kertaa viikossa sekä lisäksi yksi joukkueen yhteinen off skate treeni. Joka viikolle järjestän ainakin yhden lepopäivän, joten joillekin päiville tulee kahdet treenit.
Riittävästä energiansaannista on välttämätön huolehtia, jotta kroppa ja pää pysyy menossa mukana. Kovemman treenaamisen alettua tarvitsen tunnin enemmän yöunta sekä ruokaa usein ja runsaasti. Heti kun jompi kumpi jää liian vähälle, treeneistä puuttuu energisyys ja henkinen väsymys iskee helposti. Onneki yksi lepopäivä ja kunnon yöuni palauttaa tilanteen normaaliksi.
Ravitsemusohjeista itselle sopii parhaiten sopiva rentous ja ajatus että kaikkea kohtuudella, tärkeintä että syön heti treenin jälkeen välipalan ja pian kotiin päästyäni reippaan annoksen kunnon ruokaa. Kehokuvani on ollut vinoutunut nuorena, joten enää en halua tarkkailla liikaa syömistäni tai painoani. Pt:n ohjeistamana olen alkanut taas käymään puntarilla mutta vastakkaisesta syystä: varmistaakseni ettei paino laske liian vähästä energiansaannista kertoen. Lisäksi ollaan puhuttu kuinka yksittäisetkin alkoholiannokset hidastaa palautumista ja tämän vuoksi jätän nykyisin mielummin yksittäisetkin viinilasit vähemmälle.

Oletko omasta mielestäsi kehittynyt valmennuksen aikana ja jos olet, niin miten sen olet huomannut?

Prässin treenauksen aikana olen huomannut selvästi kehityksen. Parasta on, kun salilla tehty työ näkyy derbykentällä esimerkiksi nopeampina luistelukierroksina, räjähtävämpinä suunnanmuutoksina ja kovempina iskuina. Hyvä mittari oli pelit Tampereen A-joukketta vastaan viime syksynä Prässin asiakkuuden alkaessa ja uudelleen 7 kuukautta myöhemmin: jälkimmäisessä koin olevani kentällä todellakin tasoaan nostanut jammeri ja se näkyi myös tuloksessa! Myös ulkoisesti keho on muovautunut ja kasvanut lihaksikkaammaksi.

Mtkä ovat tavoitteesi Rollerderbyssä?

Kaiken kaikkiaan tavoitteeni roller derbyssä on olla paras mahdollinen jammeri mitä pystyn ja annan tavoitteen eteen kaiken mitä voin. Olen hakenut roller derbyn maajoukkueeseen ja tämän haaveen suhteen tiedän enemmän kesäkuussa 2016 olevan valintaviikonlopun jälkeen. Kotimaan pelikentillä riittää tehtävää, kun joukkueemme pelaa vasta ensimmäistä vuottaan korkeinta kansallista sarjaa, Suomi Cuppia. Minulla yksilönä ja meillä joukkueena on Suomi Cupissa paljon kehityttävää taidollisesti ja tuloksellisesti. Vaikka treenaan kovaa, roller derby tulee olemaan minulle aina vain harrastus, ei ammatti, joten tavoitteenani on myös nauttia tämän lajin ainutlaatuisesta seurojen rajat ylittävästä yhteistyöstä ja yhteisöllisyydestä. Nuoren lajin parissa voin olla enemmän kuin riviharrastaja, sillä voin osaltani olla vaikuttamassa minkälaiseksi kotiseura ja laji Suomessa kehittyy.